SUKAD sa pagkadiskobre pag-usab sa modernong tawo sa spirulina niadtong 1963, kini maoy nakit-ang solusyon sa mga problema sa sakit ug sayong kamatayon, polyusyon, malnutrisyon, pagburos ug pagpanganak, modernong estilo sa kinabuhi, pagkaupaw sa kalasangan ug global warming.
Ang spirulina maoy sumusunod sa unang photosynthetic life form sa kalibotan. Sugod sa 3.5 ka bilyon ka tuig nga milabay, kining blue-green algae (lumot) mibuga og oksihena sa atmospera aron ang ubang kinabuhi maugmad ug molungtad. Sukad niadto, ang lumot mitabang na sa pagmentenar sa kalungtaran sa tanang kinabuhi sa atong planeta.
Gikan sa karaang sibilisasyon, nahimo kining kabahin sa adlaw-adlawng konsumo sa pagkaon sama sa mga Aztecs sa Mexico ug sa mga Mayas sa Central Amerika. Ang pagkonsumo og spirulina maoy nagpahimsog sa mga Aztec nga nagtukod og siyudad ug mga templo, nanulong ug nakigkiggubat sa ubang rasa ug nakaugmad og sopistikadong kultura. Sa samang bahin usab, ang mga Mayas nanimuyo nga intelihente ug sibilisado sa kalasangan sa Central America sobra sa liboan ka tuig diin nagtukod silag dagkong mga siyudad, nag-ugmad og mga balaod ug sistema sa gobyerno ug nakakat-on sa abanteng kahibalo sa matematika ug astronomiya.
Ang manna nga gikaon sa mitakas nga mga Israelitas, nga milagrosong mitumaw sa kabatoan human sa grabeng hulaw nga giingong ang kalami sama sa wafer nga hinimo sa dugos, mahimong usa ka porma sa naugang spirulina. Ang spirulina man god mahimo mang motubo sa init-init ug parat-parat nga palibot nga magpaseguro niining hinlo tungod kay walay organismo nga mabuhi ug makahugaw sa tubig diin kining mga lumota modagsang. Dili sama sa ubang butang nga dunay kalambigit nga mikroorganismo, ang spirulina usa sa mga hinlo, labing natural nga pagkaon nga makita sa kinaiyahan.
Luwas tagamtamon ang spirulina matag adlaw. Ning bag-ong panahon, minilyon ka mga tawo libot sa kalibotan mikonsumo niini isip suplementong pagkaon. Girekomenda kini sa United Nations ug World Health Organization tungod kay mopalig-on kini ug mobalanse sa panglawas, maghatag og abundang nutrina sa malnoris nga lawas ilabi na sa kabataan, magtukod og lig-ong pundasyon aron ang lawas lisod atakehon sa mga bakterya ug virus diin pipila lang ka gramo sa spirulina ang gikinahanglan matag adlaw.
Sa milabayng 20 ka tuig, positibo ang kasinatian sa katawhan sa tibuok kalibotan sa ilang pagkonsumo og spirulina. Nasinati nila ang usbawng enerhiya ug kaabtik, mius-os ang timbang, milapad ang panghinlo sulod sa lawas ug miusbaw ang resistensiya batok sa nagkalainlaing mga sakit. Maayo kining ikonsumo sa mga tawo sa tanang edad, apil na ang kabataan. Gani, haom kini sa mga edaran na nga maglisod sa pagtunaw sa pagkaon. Dako usab kinig ikatabang sa mga atleta sa paghatag og enerhiya ug lahutay sahi sa mga mensaherong Aztec sa ilang panahon nga magdagan lang pagpaingon ug pagpauli sa paghatod og mensahe.
Sa nangapatik nga siyentipikanhong mga pagtuon sa Amerika, Taiwan, Europe, Japan, Russsia ug China, ang spirulina nahibaw-an nga nagbaton og lahi nga phytonutrients nga makapugong sa viral infections ug makapalig-on sa immune system, magsuportar sa kahimsog sa kasingkasing ug kaugatan, magpaubos sa kolesterol, magpausbaw sa kahimsog sa gastrointestinal ug digestive tract, magpadali sa paghinlo sa mga hilo nga natipun-og sa lawas, magpakunhod sa risgo sa kanser nga adunay maayong proteksiyon nga antioxidant ug makapahimsog sa panglawas sa kinatibuk-an.
Gawas nga maayong pagkaon alang sa mga malnoris ang spirulina, dako usab kinig ikatabang alang sa mga pasyente sa AIDS nga hinay ang utilisasyon sa mga nutrina gikan sa pagkaon. Nagbaton kinig calcium, iron, magnesium, potassium, zinc, selenium ug ubang trace minerals nga labing matagamtam sa lawas nga makapahimsog sa kritikal nga enzyme systems. Pinaagi sa proseso sa photosynthesis, kini nagbaton og 8 ka mahinungdanong amino acids, organic iron, vitamin B-12 ug B-complex, beta carotene, antioxidants ug chlorophyll. Gitawag kinig super food ug labing maayong alternatibo sa suplementong mga bitamina ug minerals.
Karon nga naekspos kita sa daghang toksikong mga kemikal sa hangin, tubig, pagkaon ug mga druga, ang atong lawas kinahanglang padayong mopagawas niining nagtipun-og nga mga hilo. Ang spirulina maoy labing maayong sulbad tungod kay aduna kiniy lahi nga kombinasyon sa phytonutrients apil na ang chlorophyll, phycocyanin ug polysaccharides nga makatabang sa daling pagkabanlas sa mga hilo diha sa lawas.
Ang spirulina paspas nga motubo ug makaangkon og 20 ka pilo sa protina matag ektarya kaysa soybeans (35%). Maoy labing maayong tinubdan sa protina sa tanang utan nga nagbaton og 65% - 75% labaw kaysa natural nga mga pagkaon sama sa mga mananap ug isda (15-25%, gatas (35%), mani (25%), itlog (12%), ubp. Kubos kini sa tambok, kalori ug kolesterol nga tinubdan sa protina. Komun kini nga mapalit sa tabletas, kapsula, gel, ubp. nga idugang sa paboritong prutas, juice, tinapay ug uban pa.
Sa kasamtangan, ang kalibotanhong produksiyon sa spirulina nga gikultibar sa siyentipikanhong desinyo nga algaefarms, mokabat og liboan ka metrikong tonelada matag tuig. Ang Amerika maoy nag-una niini nga gisundan sa Thailand, India ug China. Nagplano na usab sa pagprodyus og spirulina ang ubang mga nasod nga nakaamgo sa pagkamahinungdanon niini sa kinabuhi. Giugmad kini karon isip pagkaon ugma damlag tungod sa daghang mga benepisyo isip pagkaon sa tawo ug mahimong anihon ug ipakaon sa milyon-milyong tawo nga nag-antos sa grabeng kagutom.
Ang spirulina dako usab og ikatabang sa pagkonserbar ug pagbalanse sa ekolohikal nga kahimsog sa planeta. Magdugang kini sa kalidad ug gidaghanon sa hangin nga atong mahanggap pinaagi sa pagbuga sa oksihena ngadto sa atmospera ug paghigop sa carbon dioxide samtang nagtubo. Ang usa ka toneladang spirulina mokonsumog 450 ka kilo sa carbon ug mobugag 1.2 tonelada sa oksihena samtang nagtubo. Ang usa ka ektarya sa disyerto o laing produktibo o dili produktibong yuta, makaprodyus og 14 ka toneladang spirulina matag tuig samtang mohigop og 6.3 toneladang carbon dioxide gikan sa atmospera ug magbugag 16.8 ka toneladang oksihena.
Gawas nga dili makadaot sa kalikopan, maghatag kinig dugang nutrisyon matag ektarya kaysa ubang pagkaon. Magkonserbar kini sa yuta ug episenteng mogamit sa tubig ug enerhiya matag kilo sa protina kaysa ubang pagkaon. Sa pag-usbaw sa produksiyon sa spirulina sa tibuok kalibotan gamit ang dili tabunok nga mga yuta ug parat-parat nga tubig, matamnan og mga kahoy ang ubang kayutaan hangtod nga mahibalik sa pagkalasang.
Ang spirulina mahinungdanong kabahin sa kalibotanhong sistema nga nagsuportar sa kinabuhi. Ang mga inobasyon ug mga damgo sa paggamit niini nagsaad sa pagtabang aron maberde ang disyerto, matabunok pagbalik ang yuta, matamnan ang dagat ug magpatunhay ang kinabuhi sa kalibotan. Sa pagkakaplag pag-usab ug pagkonsumo sa katawhan sa spirulina, mibalik ang tawo sa sinugdanan sa kinabuhi.
7 years ago
oi kuyaw ni nga kasulbaran sa global warming. daghan diay nig ikatabang. pwede ni kaunon kung wala na tay sud-an bay? ahahaha maayo kay bisaya ka, d ko maglisud og basa. ahaha padayun sa pag uswag!
Daghang salamat sa pagduaw sa balayan, Bay. Balik-balik. Magsusulat ka sab diay. Unsay kinaham nimong sulaton?
unzai laing term ana spirulina? mao ba na ang lokot?