PRRRTTT! Ikaw? Ah, pasangil ka lang! Dili ako, uy! Siya tingali! Ah, ikaw gyod kay nanimahong kamote!
Ingon niini ang kasagaran nga mahitabo kon dunay magpabuhagay sa iyang utot. Adunay hilom, adunay morag buto sa armalyt ug aduna say sipa kaayo nga daw iya sa kanyon ug kasagaran makalanag, matod pa sa katigulangan sa Garcia-Hernandez. Angay ba kining ikaulaw? Daotan ba diay kini?
Kon sutaon nato sa hingpit, dili kini angay ikaulaw. Dili kini daotan. Ang tawo gilalang nga ingon niini. Natural kini sa tanan apil na ang mga langgam, isda ug insekto. Kitang tanan makasinati og pagpangutot sa nagkadaiyang lebel. Apan kon magsobra na ug mahimong dakong purhisyo kini ang dili na maayo. Dili na kini normal busa angayng sutaon kon unsay mga hinungdan aron masolusyonan ang problema.
Aron masabtan kon nganong ang tawo makamugnag utot, tan-awon nato nga ang lawas sa tawo sama sa usa ka paktoriya. Ang tanan nga atong gikaon kinahanglan nga matunaw ngadto sa gagmayng mga yunit aron makasulod sa dagaydayan sa dugo. Sa higayon nga ang pagkaon moabot na sa estomago, ang tanang mga protina bungkagon ngadto sa amino acids, ang mga tambok ngadto sa fatty acids ug ang carbohydrates (simple ug complex) ngadto sa indibidwal nga glucose molecules usa kini mopaingon sa small intestine.
Kon ang mga pagkaon dili masuhop sa intestinal wall, dili kini makasulod sa dagaydayan sa dugo. Ang mga wala matunaw nga mga pagkaon ug likido ipadala paubos sa large intestine (colon) isip pundohanan sa mga biya. Dinhi sa large intestine mahitabo ang pagkaporma sa mga hangin.
Ang large intestine gilubloban sa gatosan ka mga nagkalainlaing bakterya nga nanubo niini. Nanimuyong malinawon ang mga bakterya ning dakong tinai nga naghatag og positibong benepisyong kahimsog sa lawas. Kasagaran sa mga bakterya dinhi dili maghatag og problema. Nagsalig sila sa mga wala matunaw nga mga pagkaon nga atong gikonsumo alang sa ilang kaugalingong nutrisyon. Sa pagtrabaho sa mga gas former sa pagbungkag sa kalangkobang kemikal sa wala matunaw nga mga nutrina, mamugna ang hangin. Mga 80 ngadto sa 90 porsento sa hangin sa tinai mamugna ning mga matang sa bakterya (dugang niini ang hangin nga atong matulon nga kon dili ikapanug-ab, mopatighulog sa tinai ngadto na sa lubot). Kini maoy kasagaran natong iutot nga ikatandi sa aso sa tsimineya sa usa ka paktoriya nga maoy hinungaw sa mga proseso sa pagpanggama og mga produkto.
Ang hangin nga mamugna sama sa nitrogen, carbon dioxide, oxygen ug methane walay makalanag nga baho gawas lang sa hydrogen sulfide nga nahilahi nga maoy makahatag niinig makalanag nga baho. Kon imong mamatikdan, ang mga hangin sa utot nga gihinganlan sa unahan pulos mosiga, sama sa methane og oxygen. Ang utot dili katiawtiawan kay kon imo kining duslitan mahimo kining mosiga.
Ang kabaho sa utot nagadepende sa pagkaon nga gikaon. Ang mga mokaon og utan mahimong makadaghan mangutot kaysa mga hingaog karne, apan ang ilang utot menos ang kalanag tungod kay ang utan diyotay lang ang mamugnang hydrogen sulfide. Kon unsa kaabunda sa sulfur ang pagkaon nga gikaon, mao usab ang imong pagpangutot tungod kay ang mga bakterya magmugnag sulfides ug mercaptan samtang ilang gibungkag ang mga nutrina.
Nagkadaiya ang hinungdan nganong sobra ang pagpangutot sa tawo. Una ang pagkaon og daghang carbohydrates. Sa tulo ka nag-unang nutrina, ang carbohydrates ang labing magmugna og hangin tungod kay ang asukal ug harina daling mahimong asid. Ikaduha ang pagkonsumo sa dili matunaw nga pagkaon usa na niini ang gatas. Ang gatas sa baka dili natural sa lawas sa tawo mao nga ipadaplin kini isip biya. Ikatulo, daghan ang bakterya sa tinai. Ang matag tawo managlahi ug dili parehong moreak sa samang mga pagkaon. Ikaupat ang pag-usap ug pagtulon og hangin. Usahay ipanug-ab lang ang maong hangin apan usahay usab mopaubos ngadto sa tinai hangtod nga ipagawas sa lubot. Ug ikalima ang impeksiyon sa tinai. Kon ang tawo adunay impeksiyon sa tinai, ang linya niini manipis ug ang mga nutrina, mahulog ngadto sa large intestine nga dili masuhop ni matunaw.
Bisan pa niining tanan, ayaw kahadlok mga palautot nga kahigalaan, aduna pa gihapoy kinabuhi human sa gas chamber! Ang pagkunhod sa carbohydrates gikan sa imong pagkaon ug paglikay sa mga pagkaon nga imong nahibaw-an nga bug-at sa imong sistema maoy gikinahanglan sa matag usa nga gustong mamenosan ang iyang pagpangutot.
Tingali, diyotay lang ang nasayod nga sa matag higayon nga kita motulon og pagkaon, tubig o unsa pang likido, dunay hangin nga mataban sa pagtulon. Kon subsob usab ang panuluntulon, dako ang posibilidad nga daghan ang mosulod nga hangin ngadto sa estomago. Daghan karon ang gitawag og air swallowers tungod kay subsob silang motulon og luwa ug hangin.
Kon matunaw nato ug maayo ang carbohydrates diha pa lang sa atong estomago, makapaabot kita nga diyotay lang ang hangin nga mamugna sa atong tinai. Ang sobrang pagpangutot karon dili katingad-an tungod kay sobra sa katunga sa katawhan sa kalibotan ang dili maayong motunaw sa gikonsumong pagkaon. Mao nga angayng usapon og maayo ang pagkaon ug likayan ang pagkaon pipila ka minutos dayong katulog nga maglisod sa pagtunaw sa pagkaon.
Pipila sa mga pagkaon nga nahibaw-ang makaingon sa pag-utot nga nagbaton og taas nga complex carbohydrates mao ang talong, apple, popcorn, apricots, cabbage, nuts, prunes, beans, carrots, onions, raisins, bran, cauliflower, peaches, soybean, broccoli, pears, tuna, yams, sweet potato, citrus rinds, cheese, chestnuts, cashews, oat, yeast sa mga tinapay ug dairy products.
Ang hangin sa atong tinai, sama sa kamatayon ug buhis, kabahin sa atong kinabuhi. Mahimo kining mapadugay, makunhoran, ug makontrolar apan dili mawala. Kini ang linugdangan sa proseso sa atong pagpakabuhi.
7 years ago
0 comments
Post a Comment