NORMITA ALEJO
La Familia Foods
Bulacan

Tam-is nga panimhot sa kalamposan gikan sa binurong isda

Ang tinabal nga isda o binurong isda gikonsiderar nga baho sa kadaghanan nga makasimhot niini. Apan alang kang Normita E. Alejo sa Bulacan, ang yunik nga kalan-onon sa mga Pilipino nagprodyus og tam-is nga panimhot sa kalamposan.

Kini tungod kay ang tinabal nga isda nahimong pundasyon sa La Familia Foods, nga sa pagkakaron nagprodyus og binotelyang kalan-onong Pilipino, sama sa tinabal nga isda, dinugoan, paksiw nga litson, ug beef serkele.

Usa ka chemical engineer si Alejo apan wala niya mapraktis ang maong propesyon. Mao hinuoy iyang gialinga ang pagtabang sa iyang bana nga makapalit og pagkaon nga ikadalit sa lamesa ug maghatag og edukasyon ngadto sa kabataan isip usa ka magtutudlo sa hayskol nga mokitag saydlayn gikan sa pagpamaligyag paypay sa Divisoria ug ingon man sa layong mga dapit sama sa Cagayan ug Isabela.

Hinuon, diha ra siya magsugod nga mokitag dakong kuwarta dihang nagtukod siyag kan-anan diin nagbaligya siyag lugaw ug tokwag baboy.

Ang una niyang kan-anan duol sa sari-sari store nga gipanag-iya sa iyang ugangan sa Tibag, Bulacan ug ang mga medical representative ug drayber sa bus ug dyipney ang nahimo niyang unang mga kostumer.

Sa pagkasangyaw sa lamian niyang pagkaon, ang iyang mga kostumer midaghan ug kinahanglan niyang usbawan ang tindang pagkaon nga nag-apil na sa sud-an ug mugbong mga order nga pagkaon, nga maoy kasagarang orderon sa kaubanan niyang maestra kanhi.

Sa pagdaghan sa iyang kostumer, wala na siya magpaabot og dugay nga modagsang pa ang daghang kostumer sa gamayng niyang kan-anan, midesisyon siya ug ang iyang pamilya sa pagtukod og restawran sa Baliuag, Bulacan.

Ang usa ka butang nga nakahimong sikat sa iyang restawran ug sa pagbalik-balik sa iyang mga kostumer mao ang fermented fish, nga iyang ibutang sa lamesa isip sawsawan o palami.

Sa dihang nakaamgo siya nga ang iyang mga kostumer mohangyo nga dalhon nila sa balay ang sawsawan, midesisyon si Alejo nga magputos niini ug ibaligya. Kadto ang naggiya sa kahigayonan sa pagkahimugso sa La Familia Foods.

Miagi siyag daghang pagsulay ug kasaypanan usa niya maperpekto ang iyang resipe alang sa fermented fish nga magustoan sa kadaghanang kostumer, dili lang ngadto sa mga gustog isog nga templada.

Ang daghan niyang mga ekspiremento bililhon kay ang iyang binurong isda himalitan kaayo, ingon man ang iyang dinugoan og beef serkele nga mahimong matipigan hangtod sa 18 ka bulan tungod sa natural nga mga preserbatibo sama sa asukal ug suka. Ang tanan niyang mga produkto aprobado sa Bureau of Food and Drugs.

Gibutyag ni Alejo nga sulod lang sa duha ka tuig nabawi na niya ang kapital nga iyang gipuhunan sa iyang negosyo sa pagproseso og pagkaon

Isip testamento sa iyang kalamposan, ang Departamento sa Agrikultura nag-imbitar sa La Familia ni Alejo niadtong 2007 nga mahimong usa sa mga eksibitor alayon sa ilang pagsaulog sa anibersaryo sa departamento.

Gipasundayag ni Alejo ang iyang “Ok na Okoy”, resipe sa pasayan nga dunay sagol nga kalabasa. Kini naggahas og dalan alang kaniya sa pagladlad ug pagsangyaw sa uban niyang prinosesong produkto sa gipahigayong Agribusiness Expo Showroom.

Gawas sa prinosesong mga produkto, si Alejo nagproseso usab og 100 ka kilo nga kalabasa aron makaprodyus og 2,000 ka okoy matag semana.

Miingon si Alejo nga dili niya maangkon ang unsa man nga iyang kalamposan karon sa walay pagkugi ug pag-antos. Apan ang tanan niyang mga paningkamot nabugtian kay ang tanan niyang mga anak nakahuman sa ilang pagtuon sa kolehiyo ug karon mitabang siya pagpaeskuyla sa pipila sa iyang mga apo.

Naghatag usab niyag dakong kalipay ang kamatuoran nga nakahatag siyag trabaho sa 40 ka tawo sa iyang restawran ug operasyon sa pagproseso og pagkaon ug naghatag sa iyang binurong isda og okoy og maayong imahe nga angay niini.



Mga Tip
• Angay silang masayod unsa ang ilang gibuhat. Migugol silag tulo ka tuig aron hingpit nga maugmad ang parehas nga kalidad, kahimoan, ug kalami sa prinosesong produkto
• Angay magmainantoson

0 comments