MATAG adlaw, mokaon ikaw og asukal pinaagi sa pagkonsumo sa nagkadaiyang mga pagkaon, gikan sa tinapay ngadto sa softdrink, gikan sa ice cream ngadto sa ketchup, gikan sa hotdog ngadto sa mga cake, jam, kendi, sausage ug uban pa. Gikinahanglan man tuod sa lawas ang asukal, apan kon magsobra na, maghatag kinig dakong problema nga mahimo unyang maoy makaangin sa kinabuhi.
Ang mga patam-is sama sa puting asukal, brown nga asukal, molasses, syrup ug uban pang konsentradong patam-is dali rang matunaw sa lawas diin himoon kining saturated fatty acids ug kolesterol. Dali ra usab kining masuhop sa dagaydayan sa dugo.
Human masuhop sa dagaydayan sa dugo, mopataas kini sa blood glucose level. Gitawag kini og hyperglycemia, usa usab sa mga sintomas sa diyabetes. Kon ang pancreas moobra sa iyang papel, kini magmugna og igo-igong insulin aron mapapha ang sobrang glucose gikan sa dagaydayan sa dugo sa epesinteng pagkahimo.
Maayo tuod ang pagkonsumo og asukal nga makonbertar ngadto sa enerhiya sa atong lawas, apan ang sobrang pagkaon niini makapahuyang sa pancreas ug ang resulta mao na ang diyabetes. Mosunod niini ang mga komplikasyon sa kasingkasing ug ubang bahin niini tungod sa sobrang glucose kun blood sugar o tambok nga mahimong mopatay sa daghang diyabitiko. Kon ang atong lawas dili makagamit sa tanang sobrang tambok ug kolesterol nga namugna gikan sa asukal, itipun-og niini ang dugang suplay. Busa, ang tambok mahimong madeposito sa mga selyula sa atay, kasingkasing, ugat, tambok nga mga tisyu, amimislon, masel ug ubang pang organo.
Kon imong hunahunaon, ang asukal maoy matumbok natong sinugdanan sa daghang mga sakit.
Nahibaw-an man god sa panukiduki sa mga siyentipiko, nga ang sobrang asukal makapukgo sa kalihokan sa immune system, magpataas sa mga sakit gumikan sa huyang nga kalihokan niini sama sa sip-on, flu, AIDS, allergy, impeksiyon ug uban pa.
Magpausbaw kini sa produksiyon sa adrenaline sa lawas nga magbutang niini ngadto sa usa ka estado sa 'fight or flight' stress, nga walay laing paagi sa pagbuntog niini gawas lang gayod sa pagkonsumo sa asukal. Kini nga reaksiyon magpausbaw sa produksiyon sa kolesterol ug cortisone, nga maoy makabalda sa kalihokan sa immune system.
Tungod kay ang mga asukal kulang sa bitamina ug mineral nga gikinahanglan alang sa kaugalingong metabolismo, mosamot ang imong panginahanglan sa mga bitamina ug mineral sama sa bitamina B, chromium, magnesium, ug zinc, nga gikinahanglan aron ikonbertar ang glucose (blood sugar) ngadto sa enerhiya sa higayon nga daghan ang imong makaon nga asukal.
Makapabanlas kini sa mga bitamina B, C, D ug sa mga mineral sama sa calcium, phosphorous, iron, selenium, zinc, chromium, vanadium, tin, boron ug bismuth nga mga pangitaong elemento sa kalibotan ilabi na ang anaa sa ngipon, bukog ug dugo. Ug magpataas usab kini sa lebel sa serotonin diha sa utok diin kanunayng makabatyag og katulgon.
Busa, angay nimong kunhoran ang pagkonsumo sa asukal alang sa kahimsog sa imong panglawas. Usa ka sayon nga paagi niini mao ang pagkunhod sa pagkonsumo sa karne. Kay kon mokaon kag karne, nanginahanglan kag asukal, vice versa.
Moabot ang dako ug seryosong problema kon dili mabalanse ang pagkonsumo sa asukal kay sama sa droga mahimo usab kining makaadik.
7 years ago
0 comments
Post a Comment