Pekin Duck: Fast-Growing Money-Maker

Posted by BizMind | Thursday, June 09, 2011 | | 1 comments »

USA sa masaarong bag-ong money-maker alang sa lokal nga mga imbestor mao ang Pekin duck, labi na ang F1 (first generation) ducklings sa superior genetic line gikan sa Czech Republic nga ania na karon sa nasod.

Matod ni Dr. Erwin Cruz nga namaligya karon og mga piso, kining Pekin duck kasagaran moabot sa timbang nga 3.6 ka kilo sulod lang sa 49 ka adlaw. Dunay dressing percentage nga 69%, ang matag itik molimpiyo og 2.48 kilos sa igbabaligya nga karne. Ang karne mapalit sa farmgate price nga P190 kada kilo, maong ang nanagpatubo niini mokita og P471.20 kon mahalin ang dressed duck.

Ug pila may magasto sa produksiyon sa matag usa ka itik sa usa ka batch nga may 100 ka itik? Matod ni Dr. Cruz nga P122.83 ra ang gasto sa pagprodyus og usa ka kilo nga karne, apil na ang gasto sa dressing. Busa, P304.6 ang magasto sa pagprodyus og 2.48 kilos nga karne matag itik. Imenos kini sa kinatibuk-ang halin nga P471.20, moganansiyag P166.59 kada itik. Kini dili na daotan alang sa pagpatubo og Pekin duck sulod sa 49 ka adlaw.
Gibutyag ni Dr. Cruz nga ang kalidad sa karne seguradong makapasar sa high standards sa iladong mga restawran sa Manila ingon man usab ngadto sa mga importer gikan sa Japan. Gani, duna may usa ka Japanese importer nga gustong moangkat og tulo ka container loads (54 ka tonelada) sa dressed Pekin duck matag semana. Apan sa pagkakaron ang suplay dili pa igo nga makatubag sa panginahanglan.

Miingon si Dr. Cruz nga ang mga itik angayng patuboon sulod sa balay-balay nga dunay elevated floor (usa ka metro ang gitas-on gikan sa yuta). Sa growing period nga 49 ka adlaw, ang matag itik kasagaran mokonsumog 8.4 ka kilo nga mogastog P194.58.
Laing gasto niini ang sa mga piso (P65 kada usa), brooding cost sa tag-P5 kada ulo; upa sa humay nga gamiton sa pag-brooding (P5 kada ulo). Ug bahin sa labor, mogastog P1,000 sa 100 ka itik.

Sa wala lang damha, miabot ang bulawanong oportunidad alang sa Pilipinas nga angayng pahimuslan kay kita lang ang nag-inusarang nasod sa rehiyon nga wala maapektohi sa bird flu. Matod ni Dr. Cruz nga posible kaayo ang paghugpong kun clusters sa Pekin duck production nga mag-apil sa gagmayng mga mag-uuma.

Ang gikinahanglan karon mao ang suportar sa kagamhanan alang sa industriya sama sa probisyon sa AAA dressing plants aron mahimong posible ang pag-eksport sa Pekin duck meat dili lang ngadto sa Japan apan ngadto usab sa uban pang kanasoran.

Ang teknolohiya sa postharvest processing ingon man usab sa nagkadaiyang mga paagi sa pagluto sa karne sa Pekin duck angayng anaa sa research agenda.

Hinuon, angayng dili lang sa eksport ang targeton. Angay usab natong patilawon sa karne sa Pekin duck ang daghang Pilipino. Sa pagkatinuod, daghang Pilipino ang nagtuo nga ang karne sa itik ubos nga matang kay sila nagtuo lagi nga kini gahi ug langsa. Nahitabo kini tungod kay ang kasagarang ihawon mao man ang culls nga lokal nga itik nga ang karne gahi na kaayo.

Apan sa higayon nga makatilaw sila sa unoron ug humok nga karne sa 49-ka-adlaw nga Pekin duck ni Dr. Cruz, hingpit gyod nga mausab ang ilang panahom sa karne sa itik.

1 comments

  1. Hani // June 28, 2011 at 8:58 AM  

    nice po :-)